Kasvattaja

 

Hei,


Ensimmäisen snautserini sain vuonna 1986 pitkän taistelun jälkeen vanhempiani vastaan. Lupa ostoon tuli ennen joulua ja ehdot, että kauppasumma pitää hankkia itse. Vanhempani eivät tienneet, että säästetty tähän tarkoitukset on oltu jo pitkään ja niin 2.1.1989 perheeseemme tuli uusi jäsen, Alex od Cerneho lva. Tämä uros valtasi meidän sydämemme ja siitä se snautserihuuma alkoi.


Alex sairasti kolmevuotiaana kynsisairautta ja koska jo silloin opiskelin Brnon Yliopistolla eläilääketiedettä, innostuin seuraamaan tätä. Alexin kanssa harrastetiin suojelua ja jälkeä ja suoritettiin yhdessä ZM, ZVV ja ZVV -kokeet ja tämän ansiosta pääsin yövartijan töihin. Alex vahti ja minä opiskelin... Valmistuin kesäkuussa 1995 ja silloin lauma oli jo viiden koiran kokoinen: Alexin lisäksi kaksi suursnautseria: Stablemaster´s Defensive End ja Bella Discobolos sekä kaksi kääpiösnautseria: musta Ambra Nohen ja musta-hopea Aine Biki, joka elää vieläkin 15-vuotiaana vanhempieni hoivassa.


Kun vuonna 1989 aloitin opiskelut, yliopiston kennelissä oli myös kaksi muuta mustaa snautseria: Esko vd Höhe ja Patria Bohemica narttu, molemmat doc MVDr Zdenek Prochazkan omistamat. Doc MVDr Zdenek Prochazka on ensimmäisiä mustan snautseripentueen kasvattajia Tsekin Tasavallassa. Doc Prochazka oli yliopiston professori, opettajani ja niin sain häneltä paljon tietoa, joka myöhemmin motivoi minua myös kasvattajana. Doc Prochazka on myös toiminut pitkän aikaa snautserin ulkomuototuomarina ja kasvatusneuvojana.


Kun vuonna 1995 valmistuin, yliopiston kennelissä oli pääasiassa snautsereita, tosin eri kokoisia ja värisiä. Opiskelukaverit tästä maniasta tietenkin syyttävät minua. Monet heistä ovat myös sortuneet kasvattamiseen.
Vuonna 1997 muutin pysyvästi Suomeen mukanani musta narttu Future Black Grand Calvera, joka on syntynyt samana päivänä 13 vuotta myöhemmin kuin Alex. Jo silloin alkuvaiheessa totesin, että Suomessa on melko suppea jalostuspohja ja niinpä olen saanut päähäni, että sitä on syytä laajentaa. Future on sitten ensimmäinen narttuni, jota olen käyttänyt jalostukseen. Future on Suomessa lonkkakuvattu B/C, Tsekissä A/B. Useamman kerran on myös silmäpeilattu ja joka kerralla todettu terveeksi. Se on oikea työmyyrä - jos jotain aloittaa, ei lähde pois ennen kuin työt on tehty. Se on oikein ihmisystävällinen, mutta myös erinomainen pihavahti. Sen vahvin puoli on jyrsijöiden metsästys, jossa se on todella tehokas.


Vuonna 2001 toin Suomeen myös uroksen, Vivaldi Black Grand Calvera, joka on paremmin kuin hyvin pärjännyt näyttelykehissä. Vivaldi, kutsumanimeltä Jerry, on oikein hyväluonteinen terve uros ja mainio perhekoira. Tähän asti olen käyttänyt jalostukseen kolmea ulkomaalaista koiraa - olen tuonut lisää siitosmateriaalia ja tulevaisuudessa on tarkoitus laajentaa lisää jalostuspohjaa käyttämällä erisukuisia uroksia suomalaisille snautsereille.


Kasvattajatavoitteenani ei ole kasvattaa näyttelymenestyviä koiria, vaan kauniita snautsereita, joilla on ensisijaisesti erinomainen terveys ja luonne. Sen takia myyn mielelläni pennut perheenjäseniksi, ei näyttelytähdiksi. Kasvattini lähtevät uusiin koteihin sirutettuna, tatuoituna, hyvin varustettuna ruualla, hoito- ja trimmausohjeilla plus trimmausveitsellä, sillä snautserin turkin hoito alkaa heti luovutuksen jälkeen. Näyttelyihin osallistuminen ei ole pakollista, mutta mahdollisessa innostuksessa autan mahdollisuuksieni mukaan, esim. trimmauksessa veloituksetta.


Snautseriterveisin Martina