About me

Hei, olen vuonna 1970 silloisessa Tsekkoslovakiassa syntynyt elinikäinen snautseri fani.

Ensimmäiseen snautserini sain luvan ollessani 16 vuotias. Rahaa koiran ostoon piti tienata itse, myöskin raha koiran elantoon.

Tämä ensimmäinen snautserini, Alex od Cerneho Lva sytytti rakkautta monipuoliseen ja huumoritajuiseen rotuun. Alex eli rinnallani kokonaista 13 vuotta. Alex sairasti autoimmuunia SLO kynsisairautta, joka johti useamman varpaan amputaatioon, sekä korosti ajatusta siitä kuinka terveys ja tasapainoinen rakenne ovat sekä koti- että harrastuskoiralle elintärkeää.

Hyvä tasapainoinen rakenne ei ole vain ulkonäköseikka, vaan mahdollistaa koiran hyvinvoinnin ja suorituskyvyn. Koiran rakenteen tulisi aina olla rodun alkuperäisen käyttötarkoituksen mukainen. Epätasapainoinen rakenne ei ole pelkästään ulkonäöllinen ongelma, vaan se voi aiheuttaa koiralle paljon erilaisia terveydellisiä vaivoja vuosien saatossa. Koira jolla ei ole tasapainoinen rakenne, tarvitsee hyvää lihaskuntoa sekä -huoltoa. Esimerkiksi epätasapainossa olevat kulmaukset rasittavat koiran usean eri ryhmän lihaksia, etenkin hypyissä (”A” tai pystyeste), jotka ovat keksikokoiselle snautserille muutenkin haasteellisia. Lihaksien liika rasittuminen aiheuttaa lihasjumeja, kiputiloja sekä haluttomuutta/voimattomuutta.

Olen sitä mieltä, että kannattaa tutkia terveyttä niin paljon kuin mahdollista. Hyvä on myöskin muistaa, että tutkimukset kaikesta huolimatta eivät takaa täydellistä terveyttä. Tutkimuksia hyödyntämällä kuitenkin voidaan minimalisoida sairauksien määrää sekä laatua jalostustyössä. Kaikki Suomen viralliset tutkimustulokset ovat julkisia, eikä niitä voi salata.

Terveyden lisäksi haluan kasvattaa snautsereita joiden kanssa on helppoa suoriutua arkielämästä, mutta haluan myös säilyttää snautserin monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Edellyttäen hyvän ruokahalun, saalistusvietin sekä taistelutahdon. Pyrkimys on myös saada kasvatettua hyvällä hermorakenteella ja toimintakyvyllä varustettuja snautsereita. Täytyy kuitenkin muistaa, että pennun tulevalla kasvuympäristöllä voidaan vaikuttaa paljon luonneominaisuuksiin.

Olen tuonut ulkomailta 9 snautseria, josta käytetyksi tuli vain 4. Yksi koira jäi käyttämättä vain luonteensa vuoksi (epävarma, epäluuloinen), kaksi luonteen sekä terveyden puolesta (harmaa kaihi, autoim. ihosairaus) ja kaksi pelkästään terveyden vuoksi. Olen jättänyt myös käyttämättä sijoitusnarttuja, jos mielestäni luonneominaisuudet eivät ole täyttäneet minimivaatimuksia. Tarkoitus ei ole, että kaikki koirat jatkaisivat sukua. Vain sellaisien koirien on hyvä jatkaa sukua joilla on rodulle annettavaa, jotka ovat rodulle tyypillisiä luonteeltaan, ominaisuuksiltaan sekä ovat terveitä.

Kasvatustyössä pyrin tekemään sellaisia yhdistelmiä joista haluaisin suvulle jatkajat. Sairaudet mitä pentueissa ilmenee, vaikuttavat paljon tulevaisuuden suunnitelmiini sekä tuleviin linjauksiin.

Kasvattajana pyrin olemaan turvana ja tukena kasvattieni elinaikana. Tulen olemaan kontaktissa niiden kanssa jotka kontaktissa haluavat olla.

Olen ammatiltani eläinlääkäri, vuonna 1995 valmistunut. Kenties tästä syystä on minulle kasvattieni terveys tärkeää.

Snautseriterveisin 15.2.2017, Martina Kontu